Ali so stranski učinki po cepljenju redki in blagi?(19. zgodba-epilepsija po cepljenju in Aspergerjev sindrom)
Informiraj se preden cepiš.

V branje vam pošiljam še eno izmed žalostnih zgodb s cepivi poškodovanih otrok. Sami presodite, če je krivo cepivo ali se je tak hud stranski učinek pojavil čisto slučajno takoj po cepljenju. 

“O cepljenju nisva veliko razmišljala. Smatrala sva, da je to nekaj samoumevnega. Verjela sva, da s cepljenjem najin otrok ne bo zbolel za bolezni, ki naj bi jih cepivo preprečilo, saj so nas tako učili. Verjela sva, da je cepljenje eden največjih dosežkov farmacije in medicine, nobeden ni govoril o stranskih učinkih, tudi pred samim cepljenjem ne. Pred cepljenjem (oz. ko je že bilo končano) so samo opozorili na rdečino na mesto vboda ali morda malo vročine, v glavnem na minimalne stranske učinke, v primerjavi z boleznimi, proti katerim nas cepljenje ščiti.

Sploh nisva razmišljala, ker sva menila, da tako mora biti in je tako prav, zato sva sina pustila cepiti po rednem programu. Prvič je bil cepljen januarja 2009 (cepljenje proti davici, tetanusu, oslovskemu kašlju, H. influenzae tipa b in otroški paralizi), nato marca (cepljenje proti davici, tetanusu, oslovskemu kašlju, H. influenzae tipa b in otroški paralizi). Ker pa sva ga po končani porodniški želela vpisati v jasli, je obakrat prejel tudi odmerek Rotarixa. Priporočila sta ga tako sestra kot zdravnik, samo pozitivne stvari, nobenih morebitnih posledic. Pa še plačljivo je bilo!

Po drugem cepljenju, ponoči, pa je sin doživel krč. Drugi dan sva obiskala pediatra, ki naju je napotili v UKC, med potjo je doživel še en krč. V bolnici je bil opravljen EEG posnetek, ki je bil normalen. Čez dva dni smo bili odpuščeni iz bolnišnične nege, po mnenju nevropediatra, zdravnika je bila vzročna povezava krčev in cepljenja vprašljiva.

Mesec dni po prvih krčih, je sin dobil ponovno krč. Takoj smo ga odpeljali v UKC, kjer je tri dni zapored dobival krč za krčem. Bilo opravljenih mnogo preiskav, ki so bile vse v mejah normale (CT, EEG, MR,…). Postavljena je bila diagnoza: epilepsija z žariščno začetnimi napadi nepojasnenega razloga in razvojni zaostanek.
Takrat nisva vedela, kaj točno pomenijo stranski učinki cepljenja, vedela sva le, da se je prvi krč zgodil v manj kot 15 urah od cepljenja in to omenila tudi pediatru, ki je vztrajno ponavljal, da cepljenje ni razlog za nastanek krčev in priporočal nadaljnje cepljenje.

Sedaj nisva bila več tako prepričana, da se nam pa ne more nič zgoditi, da so koristi cepljenja večje od morebitnih tveganj zaradi otroških bolezni. Potem je tudi hči moževe sestrične imela reakcijo. In tako so najini dvomi v cepljenje postajali vedno večji in večji. Začela sva raziskovati, iskati prave informacije … Tako sva ugotovila, da cepivo deluje tudi na možgane, posledica so tudi krči (kar sva kasneje (NE NA DAN CEPLJENJA) prebrala v specifikaciji o morebitnih stranskih učinkih cepiva). Ob tem dejstvu sva se pošteno zamislila. Zavedala sva se namreč, da se otrokovi možgani intenzivno razvijajo prva tri leta in so zato možne trajne posledice, ki jih bomo opazili morda šele kasneje. Sin je imel predpisano terapijo, Phenobarbhiton prašek (od 13.4.2009 do 18.5. 2012). Ker EEG niso pokazali nobenih posebnosti, pa tudi krči so izveneli, od 18.5. 2012 sin ni imel več diagnoze epilepsija, prav tako smo prenehali jemati zdravilo.

Redno smo hodili na sistematiko, v razvojno ambulanto, ki smo jo 2012 leta zaključili, ker po mnenju zdravnikov je z najinim sinom vse OK. Na videz je bil »zdrav«. Opozarjala sva, da je drugačen, da imamo težave, … Odgovori zdravnika: »Pa tako ni čudno, če je jemal tako močna zdravila«, pa v komunikaciji z medicinsko sestro: »Včasih pa take, ki so jemali Phenobarbhiton nismo cepili« …

Sina sva vpisala v šolo, kjer so se težave pojavile izrazitejše. Konec drugega razreda je dobil diagnozo Aspergerjev sindrom.

So to posledice cepljenja, krčev, zdravil? Zdravniki, pri katerih sva iskala pomoč, nama na ta vprašanja ne znajo odgovoriti ali pa nočejo. Ko je Gal dobil prvi krč, je bil še dojenček, ki ni znal govoriti, hoditi, sedeti, …, do takrat se je normalno razvijal, nosečnost in porod vse brez problemov. Ker imava tudi starejšo hčerko, je sin opravil genske preiskave (samo osnovno), ki so vse v mejah normale.

Stranski učinek, ki uradno ni priznan, ni vpisan v register stranskih učinkov 2009 po cepljenju.

Najin sin in naša družina je tista, ki živi s tem – noben zdravnik in nobena država, ki predpisuje obvezno cepljenje, nam ne pomaga ali stoji ob strani. Sami, s svojimi finančnimi sredstvi, s pomočjo alternative, testov opravljenih v Great Plains in dr. Data, zdravnikov iz sosednjih držav, saniramo poškodbo in vemo, da smo na pravi poti.”

C. M. 

 
Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja