Kako doseči, da bo otrok zaspal sam?
Pred nekaj dnevi sem dobila vprašanje osebe, ki je prebrala moj prispevek na spodnji povezavi:

 

Kako doseči, da bo vaš otrok šel spat in bo v postelji miren, ko vi to hočete?

»Alenka, ampak povej mi, kako prvič navaditi otroka, da bo zaspal sam? Še vedno moram uspavati 5-letnega sina in 2-letno hčerko. Sva se s sinom že nekaj dogovarjala, da bi zaspal sam, pa se potem še ni odločil za to.«

Kot pri vsaki stvari, obstajajo različne možnosti in jaz sem ji povedala, kako sem sama postopala pri svojih sinovih, ko sta bila še majhna.

Starejši sin je bil star 2,5 let, ko sem ga enkrat uspavala in ni in ni hotel zaspati. Ležala sem z njim pol ure, pa nato že eno uro in priznam, da mi je vse bolj presedalo, ko se njegove očke še kar niso zapirale. V meni je rastel nemir in misli, ki so se vrtele po moji glavi so bile:« Pa, kaj bo že enkrat zaspal? Joj, pa kaj mu je danes? Kako mi je tega že zadosti.« Poskušala sem globoko dihati in se umiriti, a nekako ni šlo. V enem trenutku, mi je postalo dovolj in vstala sem iz postelje, kjer sva ležala skupaj s sinom in odšla v kuhinjo, da popijem kozarec vode. Neplanirano me je popadla ideja, da moram otroka odvaditi takega uspavanja. Enostavno sem se odločila, da imam dovolj. Šla sem nazaj v sobo in otroku povedala: «Mami te ima zelo rada, ampak ti si že velik fant in čas je, da se naučiš zaspati sam.« Dala se mu poljubček, ga objela, potem pa zapustila sobo.

Seveda je po pričakovanju glasno protestiral. Normalno, da je tudi vstal in prišel iz sobe. Tako sem ga dvignila v naročje, ga ponovno odnesla v posteljo, mu ponovila prejšnje besede in ponovno odšla.

Spet je protestiral in jaz sem ponavljala isti postopek. Vsakih nekaj minut sem prihajala nazaj v sobo, da se ne bi počutil kot da smo ga zapustili. Pomembno mi je bilo, da ve, da ga imam kljub tej novosti, ki jo uvajam, še vedno rada.

Po vsakem odhodu iz sobe sem čas podaljševala. Če sem sprva prišla vsako minuto, sem nato razmak podaljšala na dve minuti, pa na pet in tako naprej po nekem notranjem občutku. Bilo je težko, a resnično sem se odločila, da ne morem več vsak večer z njim ležati eno uro.

Vsa sreča, da sem to izpeljala, kajti že teden dni kasneje se mi je rodil drug sin in ne vem, kako bi bilo, če tega ne bi storila. Mojega bivšega moža namreč ni bilo mnogo doma, da bi lahko on uspaval enega, jaz pa drugega. Že kake tri tedne kasneje sem namreč morala ob času, ko sem pred tem uspavala prvorojenca, tolažiti svojega drugorojenca, ki je imel krče. Takrat sem bila noro hvaležna, da sem prvega še pravi čas navadila, da zaspi sam.

Čez kako uro je končno zaspal. Kdo bi vedel, kdo je bil bolj utrujen, on ali jaz? Zavedam se, da je take spremembe naporno izvesti, sploh ker imaš svojega otroka zelo rad in bi ga najraje obvaroval pred vsem neprijetnim. A malce je treba pogledati tudi nase. Spominjam se, da nisem bila preveč srečna, ko sem še morala uspavati svoja otroka večer za večerom. Zraven sem pogosto zaspala, potem pa se mi je zdelo, da nimam v življenju niti ene proste sekunde zase. Da niti ne pomislim, kako to vpliva na partnerski odnos. Ja, tudi na partnerja je treba pomisliti in urediti tako, da imata tudi vidva nekaj časa le sama zase, brez otrok.

Pri prvem sinu sem imela srečo, da se je zaspati sam, kar hitro navadil. V roku dveh dni, ko sem ponavljala zgoraj opisani postopek, ni bilo potrebno več hoditi nazaj. Presenetilo me je tudi, da je potem sam zaspal precej hitreje.

No, pri drugem je bila zgodba precej zahtevnejša. Star je bil prav tako 2,5 let, ko sem rekla, da je dovolj star za projekt »zaspati sam«. Vendar moj odločen sin ni bil pripravljen sodelovati. Trajalo je mesece, da se je navadil. Nato je še leta ponoči prihajal spat k meni in tudi tu sem vztrajala mesece, a tega se ni odvadil. Po dolgih mesecih, sem si enkrat rekla: «Mogoče pa enostavno potrebuje ta stik z mano, ko je tak »cartek«. Tako sem ga prenehala nositi nazaj v njegovo posteljo, ko je ponoči prišel.
Zaspal je torej zvečer sam, nato pa se ponoči stisnil k meni v mojo posteljo. Ko sem mu pričela to dovoljevati, je postal čez dan vidno bolj zadovoljen. Pred tem je bil videti nesrečen in imel mnogo togotnih izbruhov. Tako sem videla, da očitno potrebuje mojo bližino. K meni je ponoči prihajal do leta dni nazaj, ko je bil star kakih 6 let. Nato je prišel vse manjkrat do danes, ko se to zgodi resnično redko, nazadnje v tem tednu, ko je zbolel in je ponoči bruhal.

Danes, ko sta oba že dokaj samostojna in spita oba sama in priznam, da mi večerni čas, ki je le zame, pomeni ogromno. Kljub vsemu so spomini na čas, ko smo v objemu zaspali skupaj, lepi. Še danes se radi stiskamo, a to naredimo zvečer pred spanjem, ko jima pogosto berem dooolgeee pravljice, onadva pa se vsak z ene strani naslonita name in stisneta v objem.

Naj vam zaupam še eno našo skrivnost. Tu in tam, ko sta recimo dlje pri očetu s katerim imava deljeno skrbništvo po ločitvi, med kakimi počitnicami, pa si privoščimo nekaj posebnega. Prosita me, če bi lahko zaspali skupaj v moji veliki postelji in ko rečem ja, sta tako noro srečna. Tako da nekaj teh posebnih trenutkov še vedno imamo, tako da je volk sit in koza cela.

Tako je pri nas, pri vas pa naj bo tako kot najbolj ustreza vam. A v mislih imejte, da boste otroka vseeno enkrat morali spustiti iz gnezda. Vsi ptički enkrat odletijo. Sama osebno dvomim, da se bo otrok kar sam odločil, da se bo uspaval sam. Za to se mora odločiti starš.
One thought on “Kako doseči, da bo otrok zaspal sam?

 1. Hvala vam Alenka za vase nasvete ,ki jih navajate po vasih iskusnjah,brez kakrsnih koli olepsav.
  Vidim ,da me caka tezka naloga,saj je hcerka stara ze 4.5leta in se vedno rabi mojo prisotnost v postelji,oz.mojo uho. Od malega se je to navadla in ne more zaspat brez da se dotika mojega usesa.
  Ista zgodba se je ponovila z sinom,sedaj starim 2.5leti,vendar on omaga zelo hitro in veckrat zaspi tudi sam,ko postane zelo utrujen.
  Tudi glede kazni se strinjam z vami in boma z zeno morala sedaj malo spremenit strategijo.

  Zelim vam vse dobro in se naprej veliko koristnih nasvetov

  Lp na Ptuj iz vroce Slonokoscene obale

  Robert

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja