6 načinov, kako lahko mama spodbudi očka, da se zbliža s svojim dojenčkom
Tudi očka zmore poskrbeti za dojenčka

Običajno mlada mama meni, da lahko le ona najbolje poskrbi za svojega dojenčka. Sama je največ z njim in ga seveda najbolj pozna. Prepozna vsak odtenek otrokovega joka in takoj ve, kaj si dojenček želi.

Kako pa naj mamica vsaj nekaj obveznosti prepusti še očku, da se bosta že v najzgodnejšem obdobju zbližala?

1. SKUPAJ POJDITA NA KAK TEČAJ STARŠEVSTVA
Vsak se v novi vlogi počuti vsaj nekoliko negotovo in tudi znanje o starševstvu ni odveč. Nihče se namreč ne rodi z vsem znanjem in tudi o skrbi za svojega dojenčka se moramo še marsikaj naučiti. Morda je mami vse skupaj nekako intuitivno bolj dano, očku pa bo zagotovo lažje, če bo točno vedel, kaj vse ga čaka. Tako bo bolj samozavestno skrbel za svojega dojenčka, mamica pa bo zaradi tega razbremenjena.

2. MAMICA, NIKAR NE KRITIZIRAJ OČKA
Res je, da bo v nekaterih opravilih bolj neroden kot mamica, ampak ne jemljite mu volje. Vaja dela mojstra. Če bo imel občutek, da ničesar ne naredi prav, se bo pač umaknil in si misli: “Pa naj sama naredi, ko pa vse najbolje zna.” Vendar bi to lahko dolgoročno zelo škodilo tako vajinemu odnosu kot povezavi med dojenčkom in očkom. Zamižite na eno oko in naj očka dela malo po “svoje”. Čez čas boste ugotovile, da to niti ni nujno tako slabo. Različnost pristopa ni nekaj, kar je treba spremeniti.

3. OČKA NAJ MASIRA DOJENČKA
Masaža je za dojenčka zelo koristna. Blagodejno vpliva na njegovo zdravje in počutje. Je pa tudi krasna priložnost, ki jo lahko izkoristi očka, da se poveže s svojim dojenčkom in da skupaj preživita lepe trenutke. Ko bo očka videl, kako dobro se ob tem počuti mali zakladek, bo prav gotovo zadovoljen, da je nekaj tako dobro opravil za svojega otroka. Da se naučita masaže poglejta po spletu ali pojdita na kak tečaj.

4. SPODBUDITE OČKA NAJ LJUBKUJE DOJENČKA
Nežnosti in ljubkovanje dojenčka niso rezervirane samo za mamice. Tudi očka naj nežno ziblje dojenčka v naroču in ga umiri ali ga stisne v naročje in pomaga podreti kupčka. Mogoče bo očka pri tem v začetku brez pravega občutka, a se bo že vsega naučil. Čez čas se bosta oba ujela in navadila drug na drugega, mamica pa ne bo neprestano obremenjena, da mora vse opraviti sama.

5. OČKA NAJ KDAJ PREVZAME TUDI NOČNO IZMENO
Dojenček potrebuje na začetku svojega življenja kar nekaj časa, da se navadi prespati celo noč. Izključno nočno prebujanje mamice je zanjo dolgoročno izredno naporno. Naj se vključi tudi očka. Če mamica še doji, ga očka seveda ne bo mogel nahraniti, lahko pa po hranjenu z dojenčkom podirata kupčka. Če se hrani po flaški, lahko izmenično dežurata mamica in očka. Če je to zaradi očkove službe težko, se naj angažira čez vikend. Mamica naj ga ob tem pohvali in mu pove, kako zelo ji je dragocena njegova pomoč.

6. MAMICA NAJ GRE OBČASNO OD DOMA
Mamica se mora občasno tudi popolnoma umakniti za kako urco ali dve, da se njena junaka znajdeta po svoje. Če je vedno doma, se morebiti očka preveč opira nanjo. Ko pa je bo, se bo enostavno moral znajti in si sčasoma zaupati, da obvlada. Mamica pa bo zaradi nekaj prostega časa bolj zadovoljna in srečna. Srečna mama pa pomeni tudi srečen in zadovoljen otrok.

 
Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja