Kapre-wow, kaj vse zmorejo!




Kdo bi si mislil, da je ta majhna reč tako fantastična pri celem kupu ugodnih vplivov na telo. Od tega, da pozitivno deluje na naš imunski sistem do nevtralizacije toksinov v telesu ter protigljivičnega in protivnetnega delovanja. Več o zdravilnih učinkih kaper preberite spodaj.
Odkrila sem jo šele pred nekaj dnevi. Ne sodi ravno med tipične jedi nas Štajercev. V preteklosti sem sicer bežno (sanja se mi ne kdaj in kje) ujela to besedo (kapre), a priznam: Pojma nisem imela, kaj je to. Niti se nisem spraševala. Dokler…

Moj dragi je omenil, če sem že slišala, da se da narediti tudi vegetarijanski tatarski biftek (ja, že leta ne jeva mesa). Imam ga na sumu, da me je hotel s tem pripraviti do tega, da ga naredim. Ker v bistvu rada kuham in preizkušam nove recepte, sem odtipkala v google iskalnik vegetarijanski tatarski biftek. Rezultat je priletel takoj.

Ogledujem si sestavine in ena izmed teh so kapre. »Kaj pri bogu so kapre?« se vprašam. Glede na to, da je šlo za veganski recept, že ni možno, da bi bila to kaka čudna vrsta ribe ali raka, pomislim. Pogledam slike… Hmm, čudne zelene, male in okrogle. Le, kje naj to nabavim, da naredim ta vege tatarski biftek?

Naslednji dan malce podrobneje proučim police v Hoferju, ki jih ponavadi zaobidem. Še posebej tisti del, kjer je polno kozarcev z vloženimi rečmi in začuda jih najdem. Odkrijem tudi vložene paradižnike, ki jih prav tako kupim prvič, saj so tudi del recepta. Pridem domov in se lotim. Skuham rjavo lečo, ki je pri meni vedno doma.

Medtem, ko se leča kuha, proučim ostale sestavine (recept se nahaja:https://m.avogel.si/aktualno/recepti/vegetarijanski_tatarski_biftek.php )

• tretjina skodelice namočenih indijskih oreščkov
• pol skodelice kuhane rjave leče
• pol skodelice vloženih suhih paradižnikov (dobro odcedimo olje)
• pest nevloženih suhih paradižnikov
• 1 manjša čebula
• 1 strok česna
• 1 žlička gorčice
• pol žličke rdeče paprike v prahu
• 1 žlička kaper (ali več – po okusu)
• 6 žlic olivnega olja
• svež peteršilj (po okusu)
• čili
• dve manjši kisli kumarici
• mleta kumina
• poper
• sol

Ugotovim, da mi nekaj sestavin manjka. Ko sem tale seznam prebrala prvič, sem si zapomnila le kapre in vložene paradižnike, ker tega nisem poznala, tako mi je do trgovine v spominu ostalo le to. Manjkal mi je »samo« česen (saj sem ga hotela kupiti, pa nisem dobila ekološkega, moj na vrtu pa bo šele moral zrasti), nevloženi suhi paradižniki (hu, to še moram raziskati, kje se nabavi), kumare (ah, vraga ravno smo jih pojedli) in indijski oreščki. Vsaka dobra kuharica ve, da se da recept tudi modificirati, tako nisem obupala, ampak sem se lotila vegetarijanskega tatarskega bifteka »na moj način«. To zgleda zelo preprosto: česar nimaš, pač ne daš noter ali dodaš kaj drugega. Kumaram, česnu, suhim paradižnikom (saj bodo tudi vloženi vredu, zame so itak eksotika) sem se preprosto odrekla, indijske oreščke pa so zamenjali navadni orehi, ki so ostali nenamočeni (ja, kdo pa bo čakal, če se pa hotela takoj preizkusiti novost).

Ko se je leča skuhala, sem nametala v posodo vse potrebno (s količinami se pretirano ne obremenjujem, kuham običajno po občutku). Ko sem odprla kozarec s kaprami, so se mi prikazale kroglice s peclji. Peclji se mi niso zdeli najbolj uporabni (sem jih poskusila z zobmi), zato sem jih potrgala stran. Eno bunkico kapre sem poskusila in…ja, zanimivo…ni slabo. Vzela sem palični mešalnik in mlela z njim do gladkega. Palični se je sicer malo mučil, ampak drugega doma nimam za tako pasiranje. Še čakam na kuhinjskega robota…

Ko sem zadevo poskusila, sem bila navdušena. Wow, to pa je res dobro. Noro dobro. In to celo moja modificirana verzija. Kako bi bilo šele, če bi imela vse sestavine (to bom preizkusila naslednjič)…

Nato sem si vzela čas in šla proučit zdravilne učinke kaper. Wow, to je bila šele bomba:

-Kapre razstrupljajo.
-Kapre so zdrave, ker so polne antioksidantov.
-Kapre imajo protigljivični in protivnetni efekt.
-Kapre znižujejo krvni sladkor in pritisk
-Kapre urejajo prebavo.
-Kapre imajo veliko lektina, ki je učinkovina za boj proti raku jeter, dojk in črevesja.
-Kapre odpravljajo zakisanost telesa, so alkalne.
-Kapre so dobre pri revmatizmu.
-Kapre pomagajo, če imate preveč sluzi v telesu.
-Kapre vsebujejo mnogo vitamina C in A.
-Kapre vsebujejo mnogo flavonoidov, ki krepijo krvne žile ter pomagajo pri očesnih vnetjih.
-Kapre pomagajo nevtralizirati strupe in težke kovine v telesu in jih tudi odstranjevati. Nekoč so jih dejansko namenoma uporabljali kot protistrup.
-Kapre ščitijo jetra pred strupi.
-Kapre nevtralizirajo vnetje v sklepu (artritis).
-Kapre delujejo protialergijsko.
-Kapre krepijo imunski sistem.
-Kapre dobro denejo po kemoterapiji.

Zakaj sem tolikokrat omenila kapre to, kapre ono…? Da si boste zagotovo zapomnili, ko boste naslednjič v trgovini hodili mimo tistih polic s kozarčki… V oči vam bodo padle KAPRE…

Ko sem prebrala vse o ugodnih učinkih kaper, je padla odločitev, da jih vključim v svoj redni program prehranjevanja. Na spletu se najde nekaj receptov.

Všeč mi je tale recept:
http://okusno.je/recept/cicerikina-solata-s-kaprami
Pa tale tudi:
http://okusno.je/recept/krompirjeva-solata-s-kumaricami-in-kaprami
Pa še kako vmes kar iz kozarca pohrustat, pa bo.

Raziskovala sem dalje, kaj vse se da na spletu prebrati o kaprah. Še posebej zanimivo se mi je zdelo, da bi jih naj bilo možno v loncu vzgajati pri nas, saj zrastejo do 1 m. Poleti jo daš na najbolj sončno možno mesto, pozimi pa noter. Videla sem, da se prodajajo tudi semena, ki bi naj sicer malce težje kalila, a vsekakor se splača poskusiti. Že vidim svoj naslednji projekt. 

Cvetovi so na slikah tako presneto lepi -beli z vijoličastimi prašniki, ampak jih v naravi, kje ob morju, kjer najpogosteje raste, sploh ne vidiš, ker se že prej potrga cvetne popke in vloži v sol, slanico ali kis. Surove pa niso užitne, še piše. Vsekakor bi bile zelo lep okras vsakega balkona, pa še korist je od njih precejšnja. Osebno obožujem rastline, ki poleg tega, da so lepe, še dajo od sebe kaj užitnega. Pa še zalivati jih ni treba. Idealno zame, ki sem poleti pogosto odsotna.

Vesela bom, da se v komentar razpišete, če jih dobro poznate, da zvemo še več o njih.

 




2 thoughts on “Kapre-wow, kaj vse zmorejo!

  1. Ja Alenka, kapre so zakon in ful dober okus naredijo jedem. Tudi sama jih poznam že veliko let, odkar sva šla na vegetarijansko hrano, saj sem začela jesti hrano, ki je prej nisem marala. Ena od teh so tudi olive. Zadnja tri leta odkar sva pa vegana ( prej nisva razumela zakaj je to edina prava pot, če želiš biti etično moralna oseba, kolikor se da), od takrat pa so kapre pomemben sestavni del najinih namazov, med njimi tudi biftka. Če imate radi avokado, uporabite recept tudi z njim. Ali kombinirajte avokado, rdeči fižol in vse te sestavine. Odlično!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja