Selektivno poročanje na Odmevih glede cepljenja
Rezultat iskanja slik za oddaja odmevi

Ta teden me je na moj dom prišla posnet ekipa iz TV SLO za oddajo Odmevi na temo cepljenja kot so mi povedali.

Prejela sem spodnji mail:

“Spoštovani,

 Za oddajo Odmevi pripravljam prispevek o načrtovanih spremembah zakonodaje, ki predvideva plačilo zdravljenja otroka, ki ga starši ne bi cepili. Ali drugače povedano, če bodo starši zavrnili obvezno cepljenje otroka in bo ta zbolel za eno izmed teh bolezni, bodo sami morali kriti njegovo zdravljenje.

Na spletu sem prebrala kar nekaj člankov v katerih ste vi spregovorili, zakaj se zavzemate za svobodo izbire pri cepljenju in me zanima, ali bi bili pripravljeni sodelovati v prispevku, povedati svoje stališče. Okvirno so vprašanja, ki bi vam jih zastavila naslednja:

–          Zakaj se zavzemate za svobodo izbire pri cepljenju?

–          Zakaj ne cepite svojih otrok?

–          Kako vidite nov predlog zakona, ki je sicer še v javni razpravi, po katerem bi nosili      finančno breme za zdravljenje otroka?

–          Bi bili sploh pripravljeni/zmožni prevzeti tako finančno breme?

–          Bi ta določba kakorkoli spremenila vaš odnos do cepljenja?

–          Ali menite, da gre ta sprememba zakonodaje v smeri kratenja vaših pravic?”

 Ko je voditelj prispevek napovedal s besedami “Kako dvigniti precepljenost..?”, mi je bilo jasno, da ne bodo ravno predvajali mojega kar obsežnega intervjuja, v katerem sem pojasnila:

Da se zavzemam za svobodo izbire pri cepljenju zaradi dvomljive kvalitete in nadzora cepiv, da menim, da bi se z prostovoljnim cepljenjem kvaliteta cepiv dvignila (če nekaj ni obvezno, se je treba bolj potruditi, da nas prepričajo).

Niti niso omenili, ko sem povedala, da zaradi trenutne prisile v cepljenje mnogi starši ne upajo k zdravniku s svojim bolnim otrokom, kar je za otroke lahko nevarno. Starši se pač bojijo prijave in posledično kazni in težav.

Še najmanj pa jim je bilo zanimivo, da so proti cepljenju večinoma starši, ki so bili sprva vneti zagovorniki cepljenja, a so imeli njihovi otroci stranske učinke po cepljenju, ki jih zdravniki niso priznali in so v upravičenih dvomih glede koristnosti cepiva za njihovega otroka.

Verjemite, da sem jim omenila tudi, koliko staršev se mi javlja in da objavljam njihove zgodbe o stranskih učinkih. Ne, to jim ni aktualno. Niti omembe vredno ni. Žalost.

Tudi moje privoljenje, da z veseljem plačujem za zdravstvene storitve, če mi del, ki ga plačujem za zdravstvo, se jih ni dotaknil. Moj denar jim je seveda všeč vsak mesec.

Pravzaprav se sprašujem, zakaj so mi sploh kradli čas, če tako niso nič objavili.

Kar mi je bilo pa všeč pri samem prispevku, pa je izjava, ki je bila izrečena tako mimogrede, in sicer da ne cepimo pretežno izobraženi starši. Ali se ne bi pri tem morali vsaj malo zamisliti?

Po drugi strani pa mnogokrat slišimo, kako pri nas starši niso dovolj izobraženi, da bi bila precepljenost dovolj velika, če bi bilo cepljenje prostovoljno. Seveda se niso poglabljali, zakaj izobraženi starši ne želimo cepiti svojih otrok, ampak se osredotočali, kako bi starše dvomljivce lažje prepričali v svoj prav, da bi se precepljenost dvignila.

Ko prihajajo na dan zgodbe staršev, ki imajo od cepiv poškodovane otroke, bi po mojem mnenju morali bolj razmišljati, kako bi bilo poškodb s cepivi čim manj. Predvsem bi se morali osredotočati, da če že cepijo, da vsaj upoštevajo opozorila, katerih otrok se ne sme cepiti oziroma je potrebna skrajna previdnost in da bi se cepilo res samo popolnoma zdrave otroke.

V zgodbah, ki mi jih starši vztrajno pošiljate, namreč vidim v mnogih primerih veliko povezavo med slabim zdravstvenim stanjem otroka in poznejšimi reakcijami na cepivo. Otroški organizem pač ne zmore in ne prenese vsega naenkrat. Sploh pa ne le zaradi tega, ker bi zdravniki to pač radi opravili čim prej kot bi bili nagrajeni za svojo cepilno funkcijo.

Kako si naj drugače razlagam nujo in težnjo po zdravnikovem takoj, ne glede na zdravje otroka, če bi bilo možno malce počakati, da bo zdrav? Pri posploševanju se opravičujem redkim izjemam.

 
3 thoughts on “Selektivno poročanje na Odmevih glede cepljenja

  1. Pozdravljeni, ogledala sem si oddajo, ki je bila popolnoma neuravnotezena glede na nasprotovanje cepljenju. Tako kot sem prebrala v komentarju mi je bilo popolnoma jasno, da so novinarji cenzurirali prakticno vse. Zato je potrebno nadaljevati z osvecanjem javnosti. Danes sem javno delila tudi mnenje hrvaskega imunologa , ki je bil v Bruslju. Navedel je strokovne razloge proti cepljenju. Lp M. Robeznik

  2. Je kje posnetek tega dela oddaje?
    V glavnem pa novinarji vedno vržejo na finto pri intervjujih. Navadit se je treba, da se tudi njih fintira. Oni so špijoni in saboterji ter temu primerno delujejo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja